Kim Daha İyi Programcı?

Çoğu zaman programcı adaylarının piyasada en çok talep gören programramlama dilini seçip, bu dili öğrendikleri malum. Bu doğal bir seçim; talep olan yerde arzın bedeli olur. Bu bedel programcının iyi bir maaş ile hayatını sürdürmesi anlamına gelir.

Bilindiği üzere son zamanların en popüler ve talep edilen dili Java. İnternetteki birçok istatiktik Java’nın bir numara olduğunu tastikliyor. Programcı adaylarının da Java’yı seçmeleri doğal.

Java’yi bilenler ve kullananlar iyi ve akıllı programcılardır degil mi? Peki Python ya da piyasası pek fazla olmayan bir başka dili bilen bir programcının sadece Java’ya hakim bir programcıdan daha iyi ve akıllı bir programcı olduğunu söylesem nasıl tepki verirdiniz?

İyi programcı, program yazmayı seven programcıdır. İyi programcı yenilikleri deneyip, ufkunu genişleten programcıdır. İyi programcı programcılık dünyasının sadece Java’dan oluşmadığını bilendir. Peki iyi programcıyı nasıl anlarsınız? Bir sonraki iş görüşmesinde işe alınacak programcı adayına Java haricinde hangi dil ya da dilleri bildiğini sorun. Alacağınız cevap programcının ne kadar iyi olduğunu gösteren indikatördür. Eğer aday sadece Java’yı bildiğini söylerse iyi bir programcı olma ihtimali doğru olabilir. Bunun ispatı edindiği tecrübeler ve bilgi birikimidir. Eğer aday Java’nın yanında Python ya da Groovy dillerine de hakim olduğunu söylerse, bilin ki karşınızda akıllı (smart) bir aday duruyor. Neden? Bunun nedeni çok basit. Piyasası olmayan bir programlama dilini ögrenmiş bir programcı, program yazmayı gerçekten seviyor olmalı ki talebin dışında kalan bir programlama dilini zaman ayırarak öğrenmiş. Bu onun yenilikçi, ögrenmeyi ve program yazmayı seven birisi oldugunu gösterir. Karşınızdaki bu kişi büyük bir ihtimalle sadece Java bilen bir adaydan çok daha akıllı ve programcılık konusunda ileri seviyede.

Yanlış anlaşılmasın; Java’ya hakim olanlarda mutlaka iyi programcılardır. İyileri de var, iyi olmayanları da. Ama piyasının ihtiyacı olmayan bir dili öğrenen bir programcı çok daha fazla potansiyele sahip. Bu bir gercek! Ben böyle bir programcıyı tercih ederdim.

Sadece bir programlama dilinde (bu genelde piyasası olan bir dil olacaktır) takılıp kalmış olanların verdiği cevap hep aynı olacaktır: “Çalıştığım ortamlarda yeni bir programlama dili öğrenme fırsatı bulamadım.” Gerçekten programcılığa gönül vermiş birisi o fırsatı hemen yaratır!

Bu konuda Paul Graham’ın yazısını okumanızı tavsiye ederim.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

4 Comments

  • Miraç

    30 Ocak 2011

    Başarılı bir yazı olmuş teşekkür ederim bende kendi fikirlerimi belirtmek istiyorum müsadenizle.
    Söylediklerinize katılmamak elde değil.Bende her ne kadar Java ile ilgilensemde fırsat buldukça Python ve Ruby ile ilgileniyorum.

    Özellikle desktop application’larda değil de web application’lar da artık 1 dil bilmek yetmiyor malesef.Server-side kodlama büyük ölçekli uygulamalarda kaçınılmaz.
    Bunun en büyük örneği Facebook. Php developer’lar hep facebook ile övünürler ama Facebook Php, C++, Python,Java vs gibi bir çok programlama dilini kullanıyor.

    Facebook geliştiricileri Java kullanarak kendi RPC uygulamalarını yazdılar ve halka arz ettiler.
    Zaten bir entry gönderdiğinizde arka planda add.php diye bir dosyada insert into deyimi hayal ediyorsanız diyecek bir şey bulamıyorum.

    Kod şiirdir..
    İyi çalışmalar, iyi geliştirmeler.

  • erman

    03 Temmuz 2012

    Güzel bir noktaya değinmişsiniz fakat bence durum biraz daha farklı. Birden fazla programlama dili bilmek bence sadece meraklı(öğrenmeye istekli) bir programcı olmanın göstergesi olabilir. İyi bir programcı olabilmek için meraktan fazlasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum; zeka, çalışkanlık, tecrübe, disiplin, araştırmacılık aklıma gelenlerden birkaçı. En az bir programlama dilinde uzman olunması kaydıyla öğrenilecek diğer programla dillerinin kişinin cv’sini zenginleştirebileceği inancındayım. Ayrıca günümüzde yeni bir programlama dilini öğrenmek çok zor değil. Yukarıda belirttiğim kriterlere sahip iyi bir programcı eğer yeni bir programlama dilini öğrenme ihtiyacı hissederse, bunun o kişi için çok zor olmayacağı kanaatindeyim.

    İyi çalışmalar.

  • Pingback: Kim Daha İyi Programcı ? | Haber teleSKOP'unuz HaberSkop

  • Pingback: Pratik Programcı Yayınları » Hangi Programla Dilini Öğrenmeliyim?

Bir cevap yazın