Java Enum ile Singleton Tasarım Şablonu

Daha önceki bir yazımda Singleton tasarım şablonunun ne olduğunu ve Java’da nasıl kullanıldığını yakından incelemiştik. Bu yazımda Java 1.5 den itibaren kullanıma sunulan Enum sınıfı ile singleton tasarım şablonunun nasıl kullanılabileceğine değinmek istiyorum.

Öncelikle küçük bir örnek üzerinde singleton bir nesnesinin nasıl oluşturulacağına bir göz atalım:

package com.kurumsaljava.com.designpatterns.singleton;

public class MySingleton
{
    private static final MySingleton instance = new MySingleton();

    private MySingleton()
    {
    }

    public void myMethod()
    {
	
    }
}

MySingleton sınıfının sahip olduğu konstruktör private olduğu için bu sınıftan bir nesne oluşturmamız mümkün değildir. Bu sınıf bünyesinde ve MySingleton tipinde olan instance ismindeki sınıf değişkeni singleton nesnedir. Bu sınıf ilk kullanıldığında private olan konstruktör bir defaya mahsus olarak işlem göreceği için instance degişkeni bir singleton nesne haline gelecektir. Buradaki sorun, reflection yöntemleri kullanılarak private olan konstruktörün birden fazla singleton nesne oluşturmasını sağlayabilmektir. Bunun yanısıra eger MySingleton sınıfı Serializable interface sınıfını implemente ediyorsa, readResolve() metodunun da implemente edilmesi gerekmektedir, aksi taktirde deserializasyon esnasında yeni bir nesne oluşturulur ki, bu da singleton tasarım şablonunun mantığına ters düşer.

Java 1.5 den itibaren kullanıma sunulan Enum sınıfı ile singleton nesneler oluşturmak mümkündür. Bunun bir örneği aşağıda yer almaktadır.

package com.kurumsaljava.com.designpatterns.singleton;

public enum MySingletonEnum
{
    INSTANCE;
    
    public void myMethod()
    {
	
    }
}

MySingletionEnum.INSTANCE sadece ve sadece bir kere mevcut olan bir singleton değişkendir. Bunun yanısıra reflection metotları kullanılarak yeni bir singleton olmayan nesne oluşturulamaz. Ayrıca serializasyon işlemlerinde readResolve() kullanılmak zorunda kalmadan enum nesnesinin singletonluğu garanti edilmektedir. Tek elementli olan bir enum sınıfı singleton tasarım şablonunu implemente etmek i.in kullanılabilecek en iyi yöntemdir.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

One Comments

  • Emir Buğra KÖKSALAN

    05 Eylül 2010

    ya bu enum olayının mantığını hala anlamış değilim. nedir ne işe yarar nerde kullanılır? mutlaka bi işe yarıyodur ama ben anlayamadım bi türlü :S

Bir cevap yazın