Java ve diğer dillerde kullanılan switch komutu OCP tasarım şablonuna ters düşmekle beraber, kodun bakımı ve geliştirilmesini zorlaştırmaktadır. Martin Fowler Refactoring isimli kitabında yer alan Video Store örneğinde “Replace Conditional with Polymorphism” refactoring metodu ile switch komutunun nasıl yok edilebileceğini göstermektedir. Robert C. Martin’in CleanCoders.com sayfasında Video Store örneğini daha geniş çaplı yeniden yapılandıran bir ekran gösterimi (screencast) mevcuttur. Bu iki örnekten esinlenerek, sizler için aşağıdaki ekran gösterimini oluşturdum. Bana soracak olursanız bu tüm kataların anasıdır, çünkü içinde günlük iş hayatında bir programcının kullanalabileceği bilumum yeniden yapılandırma metotları kullanılmaktadır. Bu kata benim şahsen her gün ya da gün aşırı yaptığım favori katalardandır.
Video Store sınıflarını buradan edinebilirsiniz.
Herkesi böyle kata ekran gösterimleri hazırlamaya davet ediyorum. Bu şekilde hem birbirimizden öğrenmiş oluruz, hem de kolektif kata hafızamızı geliştiririz.
EOF (End Of Fun)
Özcan Acar
Kata kategorisinden son yazılar
- KodKata.com - July 20th, 2012
- Metot Düzenleme (Compose Method) - October 29th, 2011
- Koşullu Mantığın Komut İle Değiştirilmesi (Replace Conditional Dispatcher With Command) - October 26th, 2011
- Refactoring Oturumu (Video) - October 20th, 2011
Ali Kalan
16 Haziran 2017Bir şey merak ediyorum. O kadar kitap okumuşsunuzdur hiç “switch command” diye bir şey okudunuz mu? Neden ısrarla Türkçedeki anlamına yanlış karşılık gelecek şekilde gerekli gereksiz her yerde komut kullanıyorsunuz? switch bir “deyim”dir.
Özcan Acar
13 Temmuz 2017Hayir, switch bir deyim degildir. Switch programlama baglaminda bir komuttur, bir buyruktur, cünkü kullanildigi program bünyesinde bilgisayar tarafindan bir islem yapilmasini saglar. Switch ve diger komutlar araciligi ile bir islem yapilmasini buyuruyorsunuzdur. Eger switch bir komut olmasaydi, islemci “canim simdi bu islemi yapmak istemiyor” deme hakkina sahip olabilirdi.