Blog kelimesi Web Log kelimelerinin kısaltılmış halidir. Bir blogu dijital ortamda tutulan bir günlük olarak düşünebiliriz. Aşağıda sıraladığım sebeplerden dolayı her programcının bir blog sayfası olmalı:
- Blog bir programcının özgürce kendini ifade etmesini sağlar. Söyleyecek bir şeyi olan bir programcı blogu aracılığı ile okurları ile buluşur. Programcı okurlarından geribildirim niteliğinde yorumlar alır. Bu kendi düşüncelerini yapıcı yönde sorgulamasını sağlar.
- Bir blog tutmanın en olumlu yanı bilgi paylaşımını teşvik etmesidir. Blog programcıyı daha paylaşımcı olmaya iter, yıldız programcı olma tehlikesine önler.
- Sahip olduğu bilgi ve tecrübeyi blogu aracılığı ile paylaşan programcı diğer programcılara bilgi eksilerini gidermelerinde yardımcı olur. Ne kadar çok programcı bilgi paylaşımında bulunursa, o kadar çok okur bundan faydalanır.
- Verimli olmanın önündeki en büyük engellerden birisi dahil olmak zorunda olunan e-posta trafiğidir. Birçok kişiye aynı konularda tekrar tekrar aynı cevaplar verilir. Sayfalar dolusu e-posta iletisi yazmak yerine, programcı bunu bir defaya mahsus kendi blog sayfasında ya da çalıştığı firmanın wiki sayfasında yaparak, ondan bilgi isteyenlere bu blog ya da wiki sayfasının linkini gönderebilir. Bu şekilde hem aynı cevapları yazarak zaman kaybetmez, hem de sahip olduğu bilgilerin merkezi bir yerde toplanmasını sağlar.
- Blog yazılar zaman içinde programcı için kaynak referans haline gelir ve kendi çözümlerini tekrar gözden geçirme firsatı verir.
- Blog yazmak günlük tutmak gibidir. Zamanla blog kişisel gelişimin aynası haline gelir.
- İşverenler mülakat öncesi programcının internetteki izlerini araştırırlar. Güncel içeriğe sahip bir blog sahibi bir programcı mülakata 1-0 önde girer. Bloğu aracılığı ile bir programcı piyasa değerini artırmış olur.
- Blog yazan programcının ana dilini kullanma kabiliyeti genişler. Bu günlük işlerine olumlu olarak yansır. Blog yazan programcı daha iyi kod ve doküman yazar ve ana dilini daha iyi kullanır.
- Blog yazıları ile belli bir kesime hitap eden programcı bir zaman sonra güvenilir ve sektörde tanınan bir referans haline gelir.
- Blog yazan programcı kendisi ile aynı fikirdeki diğer programcılarla tanışma ve bir araya gelme firsatı yakalar. Böylece programcının çevresi genişler, sosyal aktiviteleri artar, kendisi ile aynı fikirdeki diğer programcılarla fikir alışverisinde bulunur.
Bir blog sayfanız yoksa, hemen bir blog sayfası oluşturun. Blog yazı yazmayı zaman kaybı olarak görmeyin ya da yazdıklarımı kim okur demeyin. Bunu ilk etapta kendi kişisel gelişiminiz için yapıyorsunuz. Eğer kaliteli içerik oluşturabilirseniz ki zaman içinde bu şüphesiz gerçekleşecektir, o zaman okuyucu kitlenizin çok hızlı büyüdüğüne şahit olacaksınız.
Blog yazmanın size kattığı artı değeri çok kısa bir zamanda hissetmeye başlayacaksınız. Blog yazmadan bulu bilemessiniz :)
EOF (End Of Fun)
Özcan Acar
Yazılım Hakkında Genel Düşünceler kategorisinden son yazılar
- Sekiz Milyar Değişik İşletim Sistemi - July 23rd, 2022
- Gitflow ve Verdiği Zararlar - October 8th, 2021
- Çevik Süreçler Neden Dikiş Tutturamadı - February 14th, 2020
- Bilginin Evrimi - October 29th, 2019
- Yazılım Dünyasının Hızlı Çözüm Üretmek İle Olan İmtihanı - October 4th, 2019
- Yazılım Camiasından Son Gelişmeler ve Gidişat - April 30th, 2019
- Alan Borcu (Domain Debt) - January 29th, 2019
- Neden Debug Yapmak Yazılımın En Kötü Alışkanlıklarından Birisidir - March 20th, 2018
- Yeni Teknolojileri Öğrenme Konusunda Nasıl Bir Yol Haritası Oluşturmalıyım? - August 4th, 2017
- Neden Programcılık Harici İşlerle Uğraşmak Daha İyi Bir Programcı Olmayı Sağlar - June 4th, 2017
Tunahan
06 Haziran 2012Peki programcı için kapalı kutu olmak mı yoksa kolay bilgi edinebilir birisi olmak mı? Örneğin linkedln gibi profil sayfasında yaptığı tüm projeleri, çalıştığı tüm şirketleri ve pozisyonları yazmasının olumlu ve olumsuz yönleri nasıl olur sizce?
Özcan Acar
07 Haziran 2012Buna herkes kendisi karar vermeli. Seffaf olmakta bir sorun görmüyorum.
Benim linkedin profilimde daha önce calistigim tüm isveren ve projeleri listeledim. Bu sekilde daha cok is teklifi geldigini söyleyebilirim.
Şükrü Uzel
07 Haziran 2012Linkedin çok önemli, özellikle bir developer için. Çalıştığınız tüm projeleri paylaşmanın size katkısı olduğu gibi çalıştığınız kurumada katkısı olacaktır. Şefaf olmak her yönden artılar getirir, tek bir farkla, eğer çalıştığınız sektörde yetersiz isenin ( veya kendinizi geliştirmemişseniz. ), bunu açık açık herkesle ile paylaşmış olursunuz, görebildiğim tek olumsuz yönü bu.
Linkedin de her hafta 2 – 4 arasında iş teklifi aldığımı söyleyebilirim, bu da benim sektöre inancımı ve motivasyonumu yükseltiyor.
Pingback: Merhaba Dünya! | Uğurcan Laçin
Pingback: Hello World | Dijital Şair
Pingback: Merhaba Dünya! | Abdullah Ilgaz
Yeni Blogculardan
25 Eylül 2016Blog oluşturmak için blogspot, wordpress gibi bir hazır yazılım mı önerirsiniz yoksa tamamen şahsen yazılmış bir blog sayfası mı? Blog yazmaya yeni başlamış biri olarak blogspottan kendime bir blog açarak başladım ve daha blogum 2 günlük, şu anki planım önce aradan birkaç ay geçmesi ve blogumda yeterli içerik ve ziyaretçi olduktan sonra yeni domain, hosting ve kendimce yazmayı planladığım bir script ile tamamen şahsi sitemi açmak çünkü blogspotta hayal ettiğim esnekliği bulamadım açıkcası. Sizin bu konudaki önerileriniz nelerdir?
Özcan Acar
11 Kasım 2016Nerede yazdigini önemli degil, yaziyor olmaniz önemli olan.