Oracle Sun ve Java’yı Satın Aldı

Geçtigimiz günlerde ürün portföyündeki bilgibankası ile meşhur Oracle firması Java’nın oluşturucusu Sun firmasını satın aldığını duyurdu.

Kısa bir zaman önce IBM ile yaptığı satış görüşmelerini yarıda kesen Sun firması, Oracle tarafından sunulan milyarlık teklife hayır diyemedi. Sun açısından bu satışın gerçekleşmesi çok olumlu, çünkü Sun firmasının mevcut ürün portföyüyle ayakta kalması hemen hemen imkansızdı. Java açısından bakıldığında bu gelişme olumsuz olarak değerlendirilebilir. Kısa bir analiz yaparak, Java platformunun geleceği hakkında beraberce fikir yürütelim.

Java dünyada en çok kullanılan bilgisayar dili konumunda. Java’nın geliimesine en büyük katkı açık kaynaklı (open source) ürünler üreten programcı kitlesi (community) oldu ve bu değişmeyecek. Java gerçek gücünü bu kitleden almakta.

Oracle doğal olarak daha öncede yaptığı satın almalarla (Bea, MySQL) kendi portföyünü kuvvetlendirmek amacında. Sun’ı satın alarak Oracle firması tekelleşme yolunda. Bu kanunen aslında izin verilmemesi gereken bir durum.  Demoktatik düzene sahip ülkelerde tekelleşmeyi devlet engellemekle sorumludur. USA için bunun geçerli olmadığı bir kez daha doğrulanmış oldu.

Oracle Java’nın meydana getirdiği yenilikçilik ve açık kaynaklılık filozofisine bağli kalarak Java’nın önünü kesmeyeceğini söylüyor.  Oracle’ın Java’nın önünü kesmesi kendi işini de gelmeyecektir, çünkü BEA gibi bir firmayı satın alarak çok güçlü bir şekilde Java ve SOA dünyasına girdi. Ama Oracle bunları tabiri caizse dedesinin hayrı için yapmıyor. Ön planda Java ve diğer yatırımları ile para kazanma amacı var ve Oracle Java’yı bir limon gibi sıkarak son damlasına kadar suyunu çıkarma girişiminde bulunabilir. Bunu zaman içinde görecegiz.

Oracle, Java  hakkında kararların alındığı JCP (Java Community Process) merkezi karar kurulunu da ele geçirmiş oldu. Bu Oracle’ın Java’nın geleceğinde daha fazla etkisi olabileceği anlamına gelir. Lakın kanaatimce bu gelişmelerin hiçbirisi Java’nın geleceğini olumsuz etkilemeyecektir. Oracle’ın karşısında bulunan en güçlü silah Java’yı bu günlere getiren gönüllü programcı kitlesidir (community). En büyük gelişme impulslarını Java her zaman bu kitleden almıştır, Oracle gibi büyük firmalardan değil. Bu sebepten dolayı Oracle’ın Java’yı tamamen ele geçirip, kendi amaçları için kötüye kullanabileceğini hiç düşünmüyorum. Java önümüzdeki yıllarda da kurumsal projelerde çok önemli bir rol oynamaya devam edecektir.

Özcan Acar

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

5 Comments

  • Şaban Ulutaş

    21 Nisan 2009

    haberi duyduktan sonra ben de oracle ın sitesindeki faq dökümanını okudum.
    anladığım kadasıyla oracle java ve solaris i aynen ve hatta geliştirerek devam ettirecek.
    yalnız mysql için, sadece database ürün portföyümüze bir ek olacak diyorlar.
    mysql’ide küçük ve orta ölçekli firmaları hedef alan bi db server olarak devam ettirirlerse çok güzel olur kanaatindeyim.

  • Muharrem Taç

    24 Nisan 2009

    İşin bir de kriz boyutu var üstat. BEA bildiğim kadarıyla iyi durumdaydı ama direnemedi. MySQL de aynı şekilde…
    Sun tarafında işlerin 1-2 yıldan beri iyi gitmediğini biliyorduk. Buna rağmen Innotek ve MySQL’i satın alarak direnmeye çalıştı galiba.
    Oracle da pek açıklamıyor ama onun da işleri iyi gitmiyor olabilir. İşlerin iyi gittiğini bildiğim tek Google var ki Google bile eleman çıkarıyor bildiğim kadarıyla.
    İster misin Google da Oracle’ı alsın.
    Digital’i Copaq’ın aldığını ve sonra da HP’nin Compaq’ı aldığını daha dün gibi hatırlıyorum.

  • acar

    24 Nisan 2009

    Evet hocam, o konuda haklisiniz. Bu kadar büyük evlilikler cok büyük para ve enerji sarfettirir. Ayakta kalmak icin en mantikli yol bu sekilde büyümek, lakin kaynaklarinizi bu sekilde harcamaniz, rekabet gücünüzü azaltabilir. Sizin de degindiginiz gibi, büyük bir ihtimalle Oracle firmasini da ayakta kalma gücü kalmayinca baska bir firma yutacaktir.

  • İbrahim DEMİR

    04 Mayıs 2009

    Ben nedense hep büyük balığın küçük balığı yutması olarak yorumluyorum bu tip satın almaları ve tehlikeli buluyorum. Bugüne kadar küçük balıkların ürünlerindeki kalite hep çevikliklerinden geldi ve büyük balığın midesine girince bu çevikliklerini kaybettiklerini düşünüyorum.

    BEA alındığı zaman acaba Weblogic için kurumsal destek artar mı diye düşünmüştüm. Ama bu konuda çok da elle tuutlur bir gelişme olmadı. Oracle zaten uygulma sunucusu tarafında berbat durumdaydı.BEA’yı alınca tüm ürünlerini bu mimari üzerine taşıdı ama hala adam akıllı bir BEA desteğini piyasaya sunmuş değil.

    Şimdi de SUN’dan java know-how’ını alacak ama bunu nereye nasıl yansıtacak çok merak ediyorum .

    Öte yandan bakarsınız JDK ile gelen artık javadb yerinei OracleXE’ye bırakır zamanla :) Sonuçta artık Oracle’ın kendi ürünü ve uzman olduğu alanı her yere yansıtacaktır diye düşünüyorum…

    Kolay gelsin

Bir cevap yazın