Java Şampiyonluğu Nedir ve Nasıl Olunur?

Ben 2009 senesinde Java sampiyonu olarak seçildim. Bilişim sohbetleri söyleşimde Java şampiyonluğu hakkında bilgi vermeye çalıştım. Bu yazımda kısaca Java şampiyonluğunun ne olduğunu tekrarlamak ve nasıl Java şampiyonu olunabileceği konusuna değinmek istiyorum.

Dünya çapında yüz otuza yakın Java şampiyonu bulunuyor. Bu rakam aslında yüz altmış civarında, lakin bazı Java şampiyonları Oracle firması için çalışmaya başladıklarından dolayı, bu unvanı bırakmak zorunda kaldılar.

Java şampiyonları proje sayfasına baktığımızda, Java şampiyonu olabilmek için bir adayda aranan özellikleri görmekteyiz. Bunlar:

  • Liderlik vasfı: Java şampiyonları JUG (Java User Group) kurucusu ve yöneticisidirler ya da Java ile ilgili projelere katkıda bulunurlar.
  • Teknik bilgi: Java şampiyonları senior seviyesinde yazılımcı ya da mimardırlar. Java platformu hakkında geniş kapsamlı bilgi ve tecrübeye sahiptirler.
  • Bağımsız ve güvenilir: Java şampiyonlarının Oracle firmasına bağımlılığı yoktur. Bağımsız bir şekilde fikirlerini beyan ederler. Söyledikleri ciddiye alınır ve topluluk bünyesinde güvenilir şahıslar olarak tanınırlar.
  • Yazarlık ve egitmenlik: Java şampiyonları Java ve diğer yazılım konularında kitap ya da blog yazarlar, konferanslara konuşmacı olarak katılıp, üniversitelerde Java eğitimleri verirler.
  • Örnek olma: Java şampiyonları yaptıkları çalışmalar aracılığı (consulting, eğitmenlik, yazarlık ve konferans konuşmacılığı) ile sektör çalışanlarına örnek olurlar.

Türkiye’de bu özelliklere sahip birçok yazılımcı tanıyorum. Bunlardan bir tanesi Mert Çalışkan. Kendisi AnkaraJUG kurucusu ve bir senior Java developer. Daha önce Mert ile birlikte birçok konferansa konuşmacı olarak katıldık. Kendisi “bana Java şampiyonu olmak için sponsor olur musun” diye sorduğunda, tereddüt etmeden evet dedim. Bu şekilde Mert’in Java şampiyonu olma süreci başladı ve kısa bir zaman önce Java şampiyonu olarak seçildi.

Şimdi kısaca bu sürecin nasıl işlediğinden bahsetmek istiyorum. Yeni kurallara göre bir şahsın Java şampiyonu olabilmesi için mevcut bir Java şampiyonun bu şahsa sponsor olması gerekiyor. Sponsorun görevi Java şampiyonu adayını Java şampiyonları topluluğuna tanıtmak ve adaya bu süreçte destek olmak. Sponsor olan Java şampiyonunun bu desteği önemli, çünkü topluluk kendi içlerinden birisinin bu şahsa kefil olduğunu görmek istiyor. Eğer aday gerekli vasıflara sahip ise, yapılan oylama sonucunda adaylığı kabul görüyor ve Java şampiyonu olarak seçiliyor ya da adaylığı reddediliyor. Reddedilmenin başlıca sebebi, aranan vasıfların adayda olmaması. Ama aday olarak gösterilip de, Java şampiyonu seçilmeyeni görmedim.

Java şampiyonluğunu Microsoft firmasının MVP programı ile kıyasladığımızda, bu iki programın farklılıklar taşıdığını görmekteyiz. Java şampiyonu unvanını alan bir şahıs, bu unvanı Oracle firması için çalışmadığı ve Java alanında aktif kaldığı sürece bir ömür boyu taşıyabilir. MVP ler her sene yeniden seçilmektedirler. MVP ler daha ziyada Microsoft firmasının ürünlerine konsantre olurken, Java şampiyonları Java platformunun tümünü kapsayabilecek çalışmalar yaparlar. 2014 senesi itibariyle dünya çapında 4000 e yakın MVP bulunuyor. Aynı rakam Java şampiyonları için 130 civarında ve bu rakamın 1000 ile sınırlanması planlanıyor. İki program arasındaki en belirgin özellik ise şu: MVP leri doğrudan Microsoft firması seçerken, Java şampiyonlarını bu unvanı taşıyan topluluk üyeleri seçmektedir. Oracle firmasının Java şampiyonu seçimlerinde söz hakkı bulunmamaktadır. Ayrıca Oracle firması için çalışmaya başlayan bir Java şampiyonunun Java şampiyonluğu son bulmaktadır.

Buraya kadar Java şampiyonluğunun ne olduğu konusunda değindim. Yazımın bundan sonraki bölümünde nasıl Java şampiyonu olunur sorusuna cevap vermek istiyorum.

Java şampiyonluğuna giden yol uzun olabilir. Bu yolu çok kısa bir zamanda kat etmenin tek yolu, Java ve yazılım konusunda tutku sahibi olmaktır. Bu ve aşağıdaki özellikler bir araya geldiğinde, Java şampiyonu adayı olmak için fazla bir engel kalmamış demektir.

  • Java şampiyonu adayı mutlaka Java konularını işleyen bir blog sahibi olmalıdır. Bu adayın bilgi paylaşımına değer verdiğini gösteren en belirgin özelliktir. Aday düzenli aralıklarla blog yazarak, bilgi paylaşımını istikrarlı bir şekilde sürdürmelidir.
  • Aday edindiği tecrübeleri bir kitap haline getirip, yayımlanmasını sağlamalıdır. Bu onun uzmanlık alanına işaret eden ve tecrübe seviyesini gösteren bir durumdur.
  • Aday bulunduğu şehirde bir JUG (Java User Group) kurmalı ve düzenli aralıklarla toplantılar düzenleyerek, topluluğa önderlik etmelidir. Bu onun Java’nın tanıtılması ve yayılmasına verdiği önemi gösterir. Eğer bulunduğu şehirde bir JUG varsa, aday yeni toplantıların düzenlenmesine yardımcı olarak, topluluğun büyümesine katkıda bulunmalıdır.
  • Aday konferans ve üniversite toplantılarına konuşmacı olarak katılarak, Java’nın tanıtılmasına katkıda bulunmalıdır. Sadece bir toplum önünde bir konuyu sunabilen, bu konu hakkında derin bilgi sahibi olabilir.
  • Aday okul ve üniversitelerde seminerler düzenleyerek, ilgi duyanlara Java dilini ve platformunu öğretmelidir. Adayın Java ve yazılım konusunda eğitime verdiği destek, onun bu konuda ne kadar tutku sahibi olduğunun göstergesidir.
  • Aday herhangi bir açık kaynaklı Java projesine yazılımcı olarak katkıda bulunmalıdır. Bu onun açık kaynaklı Java projelerine verdiği önemi gösterir.

Bu listede yer alan kriterleri yerine getirmek için beş ila on senelik bir çalışma söz konusu olabilir. Kanımca usta bir yazılımcı olmak için gerekli süre de on sene gibi bir zaman dilimidir.

Yazımın başında da belirttiğim gibi, aday olabilmek için bir Java şampiyonunun sponsor olarak adayı desteklemesi gerekmektedir. Şimdi bana yüzlerce “bana da sponsor olur musunuz” e-postası gelmeden önce, benim bir adayda aradığım özelliklere kısaca değinmek istiyorum.

Benim için en önemli kriterden birisi, benim adayı şahsen tanıyor olmamdır. Sadece bu şekilde aday hakkında bir fikir sahibi olabilirim. Diğer önemli bir kriter, adayın Java ve yazılım konusunda ne kadar üretken olduğu konusudur. Bir adayın üretkenlik seviyesini düzenli olarak yazdığı bloglarda görmek mümkündür. Ayrıca adayın bir ya da birden fazla kitap yazmış olması, adayın yazılımı ne kadar ciddiye aldığının göstergesidir. Diğer önemli bir kriter, adayın hangi yazılım projelerinde yer aldığı ve hangi pozisyonda kariyerine devam ettiğidir. Adayın geniş çaplı yazılım projelerinde yer almış olması, yazılım konusunda geniş tecrübe sahibi olması anlamına gelir. Adayın benlik gütmeyen yazılımcı olması da diğer önemli bir konu.

Java şampiyonu olmak zor değil. Bu konuda istikrarlı bir çalışma gerekiyor. Java şampiyonluğunu üstadlık ya da ustalık olarak görmemek lazım. Java şampiyonları daha ziyada yazılıma tutkuyla bağlı kişilerdir. Bu tutku onların üretken ve topluluğa iyi örnek olmalarını sağlayan en belirgin özellikleridir.

Ben şahsen Türkiye’den çok daha fazla Java şampiyonu çıkmasını istiyorum. Bu konuda üzerime düşeni yapacağım. Aklımda destek vermek istediğim birkaç isim var. Genç yazılımcıların da gelişim süreçlerine katkıda bulunarak, geleceğin Java şampiyonları olmalarını sağlayabilirsek, ne mutlu bize…

Güncelleme (16.4.2015):

Mert’in sponsor ve benim oylamada destek olduğum Murat Yener 5.4.2015 tarahinde Java Champion olarak seçildi. Kendisini tebrik ediyorum.


EOF (End OF Fun)
Özcan Acar



Java Champion kategorisinden son yazılar

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

One Comments

  • Mimar Aslan

    17 Kasım 2014

    Mert hocamızın da şampiyon olarak seçilmesi çok sevindirici bir haber. Ülkemiz için hayırlı olsun hocam.

Bir cevap yazın