Ne Zaman Başımız Göğe Erer?

Geçenlerde öğrenci bir arkadaş fikrimi almak için bana bir soru sordu. Belli bir meblağ için iki ay boyunca fulltime bir yazılım evi için çalışmasının doğru olup, olmayacağı hakkında fikrimi sordu. Bu okulunu aksatır mı diye sordum. Cevabı evet oldu. Benim de cevabım belliydi.

Yazılımda tek sorumluluk ismini taşıyan bir yazılım prensibi var. Birden fazla sorumluluğu olan sınıflar er ya da geç devrilirler. Aynı şey öğrenciler için de geçerlidir. Okulu yanı sıra iki ay gibi uzun bir süre iş peşinde koşturan iki karpuzu tek kolunda taşıyamaz.

Ben 1996 yılından beri freelancer olarak çalışıyorum. Üniversite yıllarında freelance programcı olarak çalışmaya başladım. İki binli yılların dotcom furyasını hatırlayanlar çok iyi bilirler. O zamanlar Java kelimesini yazanlar bile programcı olarak işe alınırdı. Para kazanmanın tadına varanların çoğu üniversiteyi bitiremediler. Ha bugün, ha yarın derken öğrenim yolda kaldı, business ve para kazanmak öne çıktı.

Paranın en büyük özelliği devamlı harcanmak isteyişidir. Para kazanan harcar ve belli bir zaman sonra belli bir hayat standardına kavuşur ve bu standardı korumak ister. Bu yüzden iki binli yıllarda programcı olarak çalışmaya başlayan bilgisayar mühendisi öğrencilerin çoğu bugün diplomasız hayatlarını sürdürüyorlar.

Ayakta kalabildilerse ne mutlu onlara. 2005 senesinden sonra gördüğüm iş ilanlarının hepsinde istinasız bilgisayar ya da benzeri bir mühendislikten mezun programcılar arandığına şahit oluyorum. Ben şahsen diplomanın şahsın yetenekleri hakkında çok fazla bir şey ifade etmediği kanaatindeyim. İnsan üniversiteden sonra kendi yaptığı işi öğrenmeye başlıyor. Lakin iş verenlerde ne yazık ki bir diploma takıntısı var. Bu sebepten dolayı insan eğer okumak üzere yola çıktı ise, o zaman bu işe diploma alarak bir nokta koymalıdır. Sonuç itibari ile çalışan ve tüketen toplumun ödediği vergilerle devlet üniversiteleri işliyor. Öğrenci bir yerde diplomasını alarak topluma da kullandığı kaynakların hesabını vermek zorunda. İşi yarıda bırakmak olmaz. Bu topluma ihanet olur. O yüzden diploma alınacak, bundan kaçış yok.

Şimdi tekrar yazımın başında bahsettiğim öğrenci arkadaşa geri dönmek istiyorum. Bu arkadaş iki aylık fulltime iş için 700 TL talep ettiğini söyledi. Öncelikle şunu söyleyeyim. Bu rakamın freelance bir iş için 700 değil, 7000 TL olması gerekirdi. Sahip oldukları değeri kestiremedikleri için çoğu öğrenci arkadaş böyle kendisini kullandırıyor. Eğer size teklif edilen işin hakkından geleceğinizden eminseniz, o zaman değeriniz ne ise, onu talep edin.

İkinci husus ise kazanılacak 700 TL için koca bir gelecek vaat eden öğrencilik statüsünün rizikoya sokulmasıdır. 700 TL insanın başını göğe erdirmez, ama diploma erdirir. Öğrenci arkadaşlar bunu unutmamalı. Para her zaman kazanılır, diploma bir kere.

EOF (End Of Fun)
Özcan Acar

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

3 Comments

  • Hakan Müştak

    21 Şubat 2014

    O zaman Steve Jobs’lar, Bill Gates’ler neden türkiyeden çıkmıyor diye şaşırmamak lazım değil mi?
    Selam ve saygı ile…

  • Ömer Özkan

    21 Şubat 2014

    Ben yaklaşık 5 aydır çalışıyorum ve son sınıf öğrencisiyim. Hem okuyup hem çalışmak dışardan kolay gözüküyor fakat çok zor ve oldukça yorucu. Özellikle okulda sınav ve proje dönemlerinde sabahladığım çok gecelerim oldu. Özellikle ilk ayımda haftasonlarını uyuyarak geçiriyordum. Bu konuda gerçekten iyi bir karar verilmeli. Kaldırabileceğiniz bir şey değilse önce okulun bitmesini tavsiye ederim.

  • Özcan Acar

    22 Şubat 2014

    @Hakan: Unutmamak lazim, Bill Gates gibi insanlar da tek sorumluluk prensibine sadik kalarak, sadece tek bir isin pesinden kosturmuslardir. Bir konuda karar kilip, sonunu getirmek gerekiyor. Bu egitime devam etmek ya da is hayatina atlamak olabilir.

Bir cevap yazın