2013 senesi için hazırladığım yazılımcı anketi sonuçlandı. Edindiğim verileri kullanarak Türkiye Yazılımcı Raporu 2013’ü hazırladım.
Emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Yazılımcı Raporu 2013 (1,3 MiB, 8.027 yükleme)
Türkiye Yazılım Raporu kategorisinden son yazılar
- Yazılımcı Anketi 2013 - November 13th, 2013
- Türkiye Yazılımcı Raporu 2012 - January 1st, 2013
- Yazılımcı Anketi 2012 - July 30th, 2012
zafer
19 Ocak 2014Ben javanın Türkiyede bu kadar yaygın olarak kullanıldığını düşünmüyorum.Tamamen yanlı bir çalışma
Özcan Acar
19 Ocak 2014Sizin yaptiginiz bir arastirma varsa, neticesini görmek isterim.
Anon
19 Ocak 2014“Bu rapor Kurumsal java.com‘da hazırladığım yazılımcı anketinden edindiğim verileri ihtiva etmektedir.” diyor rapor. Ne bekliyordun ki?
Evren Keskin
19 Ocak 2014Bir Yazılımcı Bilgisayar Mühendisi ve Proje Yöneticisi olarak çalışmanızın eksik ve yanlış olduğunu belirtmek isterim. Neden derseniz?
1- javascript %16 demişsiniz – kimse javascripti tek başına kullanmaz ama javascript hemen hemen tüm yazılımlarda az da olsa 1 defada olsa kullanılır. Web de, masaüstünde, mobil de her yere kullanılır çünkü client side ı ne java ne c sharp tam desteklemez bunlar server side dır.
Java nın kullanım oranı ise sadece mobil ve masaüstü için geçerilidir türkiyede belki %1 lik bir kısım web de kullanır
C sharp ı ASP.net ile toplarsanız ki toplanmalıdır neredeyse %60 ı bulur.
Şayet JAva türkiyede en çok kullanılıyorsa neden web de doğru düzgün kaynak C# kadar bulunamıyor?
C# dan hiç anlamayan biri bile internette her türlü örneği bulabilirken Javada bu malsef geçerli değildir. SAygılarımla, emeğiniz için teşekkürler…
Özcan Acar
19 Ocak 2014Evren bey,
ben ankete katilanlara hangi dili kullaniyorsunuz diye sordum, onlarda bu cevaplari verdiler. Cogunluk Java kullaniyor, kullanmaya baslamis ya da ögrenim asamasinda, ben bu sonucu cikartiyorum.
>javascript %16 demişsiniz – kimse javascripti tek başına kullanmaz
Anketi ve raporu yanlis algilamissiniz. Bu sorudaki amac yazilimcilarin aktif olarak hangi dilleri kullandigi ile ilgiliydi. Javascript dilini kullanarak yazilim gelistiren yazilimcilar var. Kimse bu dili tek basina kullanmaz seklinde bir ifade yanlis. Ben örnegin hic denecek kadar az Javascript programi yazdim. Gelisimine katkida bulundugum bir yazilim sisteminde baska yazilimcilar Javascript yazarak katkida bulunuyorlarsa, bu benim Javascript kullandigim anlamina gelmez. Ben Java kullaniyorumdur, Javascript degil.
>Java nın kullanım oranı ise sadece mobil ve masaüstü için geçerilidir türkiyede belki %1 lik bir kısım web de kullanır
Hangi verilere dayanarak böyle bir tahmin de bulunuyorsunuz? Ben Java’nin kullanildigi bircok proje biliyorum Türkiye’de.
>Şayet JAva türkiyede en çok kullanılıyorsa neden web de doğru düzgün kaynak C# kadar bulunamıyor?
Kaynak bulunamamasi kullanilmadigi anlamina gelmez. Bu moktada bir yanlis anlasilma var. Türkiye’de son 20 yilda hep Microsoft teknolojileri kullanildi. Bu konuda daha fazla kaynak olmasi dogal.
Sphinx
19 Ocak 2014Türkiye’de java webde kullanılmıyor demek yanlış bir tespit olabilir. Özcan hocamın dediği gibi pek çok proje mevcut…
Örnek vermek gerekirse :
n11.com
gittigidiyor.com
bizimsokak.com
sanalmarket.com.tr
sgk.gov.tr
sadece aklıma gelenleri yazdım, bunların dışında pek çok bankanın özellikle internet şubelerinin java tabanlı olduğunu görebilirsiniz. Bunları tespit etmek aslında çok kolay, kariyer.net’de girip java diye aratırsanız, jsp spring vb. konularda personel arayan şirketlerin sayfalarına girip referanslar kısmından onlarca projeye daha ulaşabilirsiniz. Java web tarafında da Türkiyede son yıllarda yükselmeye başladı bence. Php vb. script dilleriyle geliştirilen projelerin bir süre sonra ölçeklenebilirlik, dökümantasyon eksikliği, yetişmiş eleman bulamama, yeterli teknik desteğin alınamaması gibi durumlardan dolayı daha kurumsal teknolojilere geçiş yaptığını düşünmekteyim…
Fatih
19 Ocak 2014C# kullanım oranının bu anketde düşük çıkması. Anketin taraflı olduğu anlamına gelmez. Delphi içerikli bir sitede anket yapılmış olsaydı. En çok kullanılan dil Delphi çıkardı.
Anıl ALAN
19 Ocak 2014Eline sağlık
Muhammed Zengin
10 Kasım 2014500 yazılımcının konumu, ortak noktası(bu siteye üye olup olmadıkları) hatta mezun oldukları okul dahi bu anketin sonucunu etkiler. 500 yazılımcının tekil özelliklerden seçilmesi durumunda nisbeten Türkiye geneli bir ortalamanın çıkacağı kanısındayım. Bende Java’nın Türkiye’de kullanım olarak 1 numara olduğunu sanmıyorum(sadece sanı bir iddiam yok) ama şuna çok karşıyım, takım tutar gibi dil tutan insanları anlamıyorum, java’cılarla C#’cıların kavgası bundandır belki :)