Açık Kaynağa Destek

Şüphesiz açık kaynak (open source) filozofisi biz programcıların hayatını derinden etkiledi. Açık kaynağın bize sağladığı bariz iki avantaj var. Bunlar:

  • Başkalarının, bu başkaları çoğu zaman usta olarak tabir edebileceğimiz yetenekli programcılar, yazdığı kodlara bakarak kendimizi programcı olarak geliştirebiliriz.
  • Açık kaynaklı programları lisans bedeli ödemeden kullanabiliriz.

İkincisi çok bariz olarak karşılaştığımız bir durum. Hibernate, Spring, Eclipse.. bu meşhur açık kaynaklı programların kullanılmadığı proje sayısı çok az ya da yok gibi.

Birileri, bir yerlerde oturmuşlar, bizim hayatımızı kolaylaştırmak için gece, gündüz demeden açık kaynaklı programlar oluşturmak için çalışıyorlar. Neden bunu yapıyorlar acaba?

Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Örneğin:

  • İdealistler ve dünyayı iyileştirmek istiyorlar.
  • Bu işten para kazanmak istiyorlar. Açık kaynaklı ürünleri satmak imkansız, ama destek sağlayarak para kazanmak mümkün.
  • Bir açık kaynaklı ürün oluşturarak piyasada tanınmak ve ün salmak isteyenler olabilir.
  • IBM gibi firmalar açık kaynaklı ürünlerin oluşturulmasına destek vererek Microsoft gibi firmaların oluşturdukları monopolleri kırmak isteyebilirler. Nitekim Eclipse IBM tarafından geliştirilmiş ve daha sonra açık kaynak olarak bizlerin kullanımına sunulmuştur. IBM’in amacı Java ekosistemini güçlendirmek ve Java’nın .NET platformuna alternatif oluşturmasını sağlamaktır.
  • Belli bir teknolojinin yayılmasını sağlamak için açık kaynaklı programlar oluşturulabilir. Örneğin Java’nın daha yaygın hale gelmesini sağlamak için sahip olduğu ekosistemi oluşturan hemen, hemen her parça açık kaynaklıdır.
  • Bir ürünün yayılmasını sağlamak için ürün açık kaynaklı yapılabilir. Örneğin JetBrains firmasının IntelliJ IDEA isminde açık kaynaklı kod geliştirme ortamı bulunuyor. Community Edition ismini taşıyan bu sürüm programcıların temel ihtiyaçlarını karşılarken, JetBrains bu ürünün profesyonel sürümlerini oluşturup, satarak para kazanıyor.

Bu listeye eklenti yapmak zor değil. Benim ilk düşündügümde aklıma gelen noktalar bunlar. Peki bize bu kadar muazzam getirisi olan bir akım için biz programcılar neler yapıyoruz ya da yapabiliriz? Sayalım:

  • Açık kaynaklı ürünleri kullanarak belli teknolojilerin öne çıkmasına destek verebiliriz. Linux örneğinde olduğu gibi bu monopollerin kırılmasını ya da dengede tutulmasını sağlayabilir.
  • Açık kaynaklı ürünlerin geliştirilmesine katkıda bulunabiliriz. Açık kaynaklı projelerin çoğu gönüllü olan programcılar sayesinde geliştirilebiliyor.
  • Açık kaynaklı ürünlerin kullanımında keşfettiğimiz hataları gerekli yerlere bildirerek, bu hataların giderilmesine katkıda bulunabiliriz. En ideal olanı bu hataları gidererek, projeye doğrudan destek saglamaktır.
  • Açık kaynaklı projelerin sürdürülebilmesi için parasal destekte bulunabiliriz, yani bağış yapabiliriz.

Eclipse benim yıllardan beri kullandığım açık kaynaklı bir araç. Bugün Eclipse Foundation için belli bir miktarda bağış yaptım. Ne kadar bağışladığım önemli değil. Önemli olan bağışın kendisi. Yıllardan beri freelancer olarak çalıştığım birçok projede Eclipse’i kullandım. Eclipse olmasaydı başka bir ürünü kullanırdım. Ama Eclipse vardı ve onu kullandım. Bunun karşılığında hiçbir bedel ödemedim. Eclipse bana programcı olarak çok şeyler kattı. Para kazanıp, hayatımı sürdürmeme destek oldu. Yaptığım bağış okyanusta bir damla bile olsa, damlaya, damlaya göl olur sözünü unutmamak lazım. Bağışı yaptıktan sonra Friend Of Eclipse ünvanina sahip oldum :) Ne güzel….

Çoğu programcı kullandıkları araçların açık kaynaklı olduklarına pek kafa yormadan hergün bu araçları kullanarak, işlerini yapıyorlar. Aynı şekilde çoğu programcının kullandıkları açık kaynaklı programların kodlarını inceleyip, daha iyi bir programcı olmak için çaba sarfettiklerini düşünmüyorum. Çoğu programcı bu ürünleri kullanırken keşfettikleri hataları bir yerlere bildirmiyorlar, çünkü birileri bunu yapar diye düşünüyorlar. Çoğu programcı commiter olarak açık kaynaklı projelere destek vermiyor, çünkü bunun için zamanları yok ya da zamanlarının olmadığını düşünüyorlar. Çoğu programcı lisans bedeli ödememek için bahsettiğim açık kaynaklı programları kullanıyorlar. Hepsini topladığımızda açık kaynaklı akımı desteklemeyen, egoistçe kullanan ve hiçbir şey geriye vermeyen bir programcı kitlesi oluşuyor. Ama üzülmesinler, yapabilecekleri bir şey var. Hiçbir şey yapamıyorlarsa, o zaman açık kaynaklı projelere bağış yapabilirler. Bu şekilde fayda sağladıkları projelerin devam etmelerini sağlayabilirler. Kullanıkları açık kaynaklı ürünler olmasaydı hayatlarının programcı olarak ne kadar daha zor olacağını düşünmeleri yeterli.

Her programcıyı kullandığı açık kaynaklı araçları desteklemek için bağış yapmaya davet ediyorum. Bağış bir Lira’da olsa damlaya damlaya göl olur.

Not: Bağış yapanlar bu yazıya yorum bırakarak, hangi açık kaynaklı projeyi desteklediklerini bildirebilirler.


EOF (End Of Fun)
Özcan Acar



Open Source kategorisinden son yazılar

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

8 Comments

  • metin

    26 Mayıs 2013

    Ben bilgisayarımda sadece linux ve linux üzerinde çalışan programlar kullanarak destek oluyorum.

  • gurpinars

    26 Mayıs 2013

    evet hocam,bende sistemimde linux kullanarak,okulum .NET ağırlıklı bir eğitim verdiği halde inatla .NET öğrenmeyerek destek oluyorum.Ha bi de kandırıp linux çu yaptığım arkadaşlar da var :)

  • Ömer ÖZKAN

    26 Mayıs 2013

    Eclipse’ e ben de bağış yapmayı düşünüyordum. En kısa zamanda bunu gerçekleştireceğim.
    Özgür Yazılım Vakfı’nın (Free Software Foundation) üyesiyim. Her ay belirli bir miktarda ödeme gerçekleştiriyorum. Amacım üye olmaktan çok destek olmak. Öğrenciler için %50 indirim sunuyorlar ve aylık ödeme imkanı da var. Bütün özgür yazılımların fikir babası Richard Stallman ve FSF’dir. Bu vakfa da bağış yapmayı unutmayalım en azından üye olarak destek olabiliriz.

    Bilgisayarımda kullandığım işletim sistemi, editörler, derleyiciler vs. hepsi özgür ve açık kaynak yazılımlardan oluşuyor. Ayrıca ilk programcılık deneyimimi GPL lisanslı bir ürünün kodlarını inceleyerek yaşamıştım.

  • Yasin

    27 Mayıs 2013

    PHP&Mysql tabanlı açık kaynak bir içerik yönetim sistemi olan Drupal’ı uzun bir zaman kullanmıştım. İş ve eğitimin yanında kendimce eğlendiğimi de düşündüğüm için bu emeğe az da olsa katkıda bulunarak bağış yapmıştım. Bunun haricinde de diğer yorumlardaki gibi elden geldiğince “kullanarak” ve öğrenmeye çalışanlara bildiğim kadar yardımcı olarak destek oluyorum. Ama yazıda dediğiniz kadar da kullanan bir kitlenin “egoist” olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta bu da bir tercihtir ve hiçbir şirkete zorla lisans tercihini açık kaynak yönünde yaptırılmıyor. Aynı zamanda bir ürünün kullanımının artması da üreticiye hiçbir şey kazandırmasa prestij kazandırır. Bu da yazıda bahsettiğiniz şekilde, diğer yollardan kazanmasını sağlayabilir.

  • Emir Buğra KÖKSALAN

    29 Mayıs 2013

    Güzel bir makale olmuş ama hocam benim aklıma birşey takıldı.

    “IBM’in amacı Java ekosistemini güçlendirmek ve Java’nın .NET platformuna alternatif oluşturmasını sağlamaktır” demişsiniz hocam, aslında zaten .net, java’ya alternatif olmaya çalışmıyor mu? Yani java ezelden beri vardı .net sonradan çıkmadımı. Ayrıca javanın ekosistemi daha çok değil mi?

  • Özcan Acar

    30 Mayıs 2013

    @Emir
    alternatif olmayi genel anlamda kullandim. Java ekosistemindeki IDE’ler ile Visual Studio’yu kiyasladiginizda bu konuda kimin, kime alternatif oldugu ortada.

  • Karasakal

    03 Aralık 2014

    Hem yazdigin kitaplarla hemde ucretsiz sundugun hizmetlerle cennetliksin. Basarili calısmalarin devamini dilerim.

  • web tasarım

    10 Mart 2015

    Açık kaynak artık giderek daha ön plana çıkıyor.

Bir cevap yazın