Alet İşler, El Övünür

Birçok meslekte araç ve gereç sahibi olmadan iş yapmak mümkün değildir. Günlük hayatımızda da birçok araç ve gereci kullanırız. Örneğin bir resmi duvara asabilmek için bir çivi ve bir çekic kullanırız. Çoğu zaman işimizi gördükten sonra başarımız ile övünür, bir sonraki ihtiyacımıza kadar kullandığımız araçları hatırlamayız.

Araçlar zamandan tasarruf etmek ve işimizi kolaylaştırmak için vardır. Bazı araçlar olmasaydı, isteğimiz işi yapmamız bile mümkün olmazdı. Çekiç sahibi olmadan duvara çivi çakmak mümkün değildir. Bunun için bir taş parçası bile kullansak, kullandığımız bu taş parçası bir araç haline dönüşür.

Yazılımcı olarak ta günlük hayatımızda birçok araç kullanırız. Bunların başında kod yazmak için kullandığımız IDE (Integrated Development Environment) araçları gelir. Ben günlük işlerimde genellikle Eclipse IDE’yi tercih ediyorum.

Araçlar işimizi kolaylaştırmak ve zamandan tasarruf etmek için var demiştim. Ne yazık ki bazı yazılımcılar bunun bilincinde değiller. Gerekli araç ve gereçleri kullanmalarına rağmen, zamandan tasarruf ettikleri söylenemez, çünkü kullandıkları araçların hakkını veremiyorlar.

Kod yazmak için kullanılan bir aracın en verimli kullanım şekli, bazı aksiyonlar (örneğin yeni bir sınıf oluşturma, yeni bir metot oluşturma) için kısa yol tuşlarını tanımak ve uygulamaktır. Örneğin bir interface sınıfını implemente etmek istediğimizde, implementasyon sınıfında tek tek metot gövdelerini oluşturmak yerine Eclipse altında STRG+1 tuşlarına baştıktan sonra Add unimplemented methods seçimini yapmak yeterlidir. IDE otomatik olarak interface sınıfı bünyesinde yer alan her metot için implementasyon sınıfında gerekli metot gövdesini oluşturacaktır. Bu işlemi elden yapmak çok büyük bir zaman kaybıdır. Bu aracı kullanıp, hakkını verememektir.

Bir yazılımcının en önemli araçlarından birisi kullandığı IDE olduğuna göre, IDE’nin sundugu imkanlar doğrultusunda yaptığı işlemlerin sürelerini kısaltmanın yollarını aramalıdır. Bunun yolu kısa yol tuşu hakimiyetinden geçmektedir. Bunun yanısıra fare kullanımından sakınmalıdır. Fareye uzanan el bir thread context switch gibidir. İş akışını bir an için bile olsa böler. Programcının en önemli aracı klavyesidir. Klavyeye ek olarak fareyi kullanması, klavyenin hakkını veremediği anlamına gelir. Aynı işi tek bir araç ile yapabilecekken, iki değişik araç kullanarak zaman kaybeder.

Bir başka zaman kaybı türü de yazılımcının on parmak kod yazamamasıdır. Yazılımcının kod kaynağına bakacağı yerde, x tuşu nerede diye klavyeye bakması context switch’dir. Devamlı bu şekilde çalışmak yazılımcıyı hem yorar, hem verimini düşürür hem de zaman kaybetmesine neden olur. Bu sebepten dolayı her yazılımcının on parmak kod yazabilme yetisini geliştirmek için çalışma yapması zaruridir.

Yazılım otomasyon demektir. Otomasyonun olmadığı yerde zaman kaybı var demektir. Ant ya da Maven ile otomatik sürüm oluşturmak yerine, bu işi her defasında elden yapmaya çalışmak çok büyük zaman kaybıdır. Yazılımcının bu noktada zamanının belli bir kısmını sürüm oluşturma araçlarının kullanımını öğrenmek için harcaması, bu yatırımın sürümlerin daha hızlı ve otomatik oluşturularak amortize olmasını sağlayacaktır.

Kullandığı araçlara hakim olmayan bir ustaya kim usta gözüyle bakar? Elimizin övünmesini istiyorsak, kullandığımız araçlara hakim olduğumuzu gösterelim.

Eklenti (17:51 . 22.02.2013):

Bir yazılımcı için kullandığı en önemli araç bilgisayarıdır. Klasik bir iş bilgisayarları okuma kafası dakikada 5000 ila 7000 arasında dönen sabit disklere sahiptir. Taş devrinden kalma bu teknoloji yüzünden yazılımcılar hergün dakikalar ya da saatlerle ölçülebilen zaman kaybına uğruyorlar. Windows gibi bir işletim sistemi ve yetersiz hazıfa (ram) kapasitesi buna eklendiğinde yazılımcıların mesaileri kabusa dönüşebiliyor. Bunun önüne geçmek için yazılımcını 64 bit genişliğinde, SSD sabit diskine ve en az 8 GB hazıfa alanına sahip bir bilgisayar kullanmalıdır. Bunun altindaki her konfigürasyon işletim sisteminin akışkanlığını bozarak, yazılımcının belli aktiviteler için bekleme süresini artıracaktır ve verimliliğini düşürecektir.


EOF (End Of Fun)
Özcan Acar

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

2 Comments

  • yuKKo

    22 Şubat 2013

    Visual Studio dünyanın en gelişmiş IDE si dir. Java’nın bu kadar populist seveni varken, gönül bağı ile bağlı yazılımcıların daha gelişmiş bir IDE den yoksun olması cok büyük bir eksiklik.

  • ali

    22 Şubat 2013

    Bazen insanlar kendileride birşeylerin eksik olduğunu hissedebiliyor. Ama hissettiği şeyi yapıp yapmama konusunda tereddüt yaşadığından mutlaka birilerinin söylemesi gerekiyor. Verdiğiniz versiyonlama örneği için, araç kullanımını öğrenmede geçen süre ile öğrendikten sonra kazanılan süre arasındaki farkı bilen birilerinin söylemesi gerekiyor.

    Bu yazıdan sonra, aklımdan hiç geçmeyen bir konu için mesai ayıracağım (10 parmak, klavyeye bakmadan yazma).

    Teşekkürler.

Bir cevap yazın