Cahilliğime Verin

BTSoru.com‘da bir soru sorulmuş. Tüm soruları kontrol ederek ihtiyaç durumunda başlığı, içeriği ve etiketleri düzenlemeye çalışıyorum. Bu soruyu incelerken verilen kod örneğini Struts kodu zannettim ve sorunun etiketini Struts olarak değiştirdim.

Kısa bir zaman sonra soruya bir yorum yapan bir arkadaşımızdan bir uyari e-postası aldım. Arkadaş iletisinde etiketin asp.net-mvc olmasının daha anlamlı olacağını bildiriyordu. İlgisi için kendisine teşekkür ettim ve etiketi asp.net olarak değiştirdim. Bilmediğim bir şey vardı: asp.net ve asp.net-mvc iki değişik şeydi.

Kısa bir zaman sonra aynı arkadaşımızdan tekrar bir uyarı iletisi aldım. Çok kibar bir şekilde asp.net ile asp.net-mvc’nin iki ayrı teknoloji olduğunu belirtiyordu. Özür dileyerek sorunun etiketini asp.net-mvc olarak değiştirdim.

Buradan çıkarabileceğimiz bazı dersler var. Bunlar:

  • Yanlış olanı düzeltmek için çaba sarfetmek her programcının asli görevlerinden birisidir.
  • Sesini yükseltip, yanlışlara işaret edebilmek cesaret ister. Bunu yapabilen yaptığı işin hakkını veriyordur.
  • Birilerinin bir şeyler hakkında daha fazla bilgiye sahip olma ihtimali yüksektir. Her şeyi bilirim edasıyla hayatın içinden geçip gitmek abesle iştigaldir.
  • Daha iyi bilenin yakasına yapışmak ve ondan öğrenmek farzdır. En kolay öğrenme yöntemi budur.
  • Bu konu hakkında bilgim yok, ama öğrenebilirim demek bir erdemdir. Bilgisi olmadığı halde bilgisi varmış gibi davranmak ahmaklıktır.
  • Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır. Bahsettiğim arkadaş kendi bilgisel üstünlüğünü ortaya koymak için kühtahça bir ileti de gönderebilirdi. Bunun yerine çok nazik ve kibar bir üslup ile yanlışa işaret etmeyi tercih etti. İki şekilde de kazanan o oldu: hem isteğinin yapılmasını sağladı, hem de efendi bir üsluba sahip oldugunu ispatladı.

Hz. Ali’nin güzel bir sözü var: Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum… Ditto!


EOF (End Of Fun)
Özcan Acar

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

3 Comments

  • yasin erdem

    18 Şubat 2013

    arkadaşı tebrik etmek lazım.

    size de helal olsun bunca yoğunluğunuzun arasında insanlara bişeyler katabilmek için vakit ayırmışsınız.

    teşekkürler.

  • Cagatay

    18 Şubat 2013

    Siz her soruyu düzenleyerek siteye ekliyorsunuz, bu fazla vakit kaybı değil mi? Kullanıcıları yazım kurallarına uymaya ve etiketleri kullanma konusunda biraz daha teşvik etmek lazım sanırım.

  • Özcan Acar

    19 Şubat 2013

    Bunu yapan sadece ben degilim. BTSoru.com moderatörleri de ayni sekilde katkida bulunuyorlar. Burada BTSoru.com moderatör listesi mevcut: http://www.btsoru.com/questions/179/btsoru-moderatorleri-kimlerdir

Bir cevap yazın