Programcı takım arkadaşı ile kodu gözden geçirme (code review) seansı yapıyor. Kodun içinde bulunduğu durumdan hoşnut değil, lakin bunu takım arkadaşına söylemiyor. Arkadaşının yanlış anlamasından mı korkuyor?
Tüm yazılımcılar iterasyon sonunda bir araya gelerek geri bakış (retrospective) seansı yapıyorlar. Bazı programcılar boğazlarına kadar dolmuşken, bunun nedenini takım arkadaşlarıyla paylaşmıyorlar. Çok mu sabırlılar?
Günlük stand-up toplantı yapılırken bazı programcılar planın gerisinde kaldıklarını, üzerinde çalıştıkları kullanıcı hikayesinin zamanında tamamlanmasının münkün olmadığını söylemiyorlar. Ekip arkadaşları önünde küçük düşmekten mi korkuyorlar?
Programcı başka bir ekip arkadaşının yazdığı kodu değiştirmeye çekiniyor. Aynı şeyin kendi yazdığı kodun başına gelmesini mi istemiyor?
Verdiğim örneklerin hepsinde bir tikanıklık ve blokaj söz konusu. Bahsettiğim programcılar samimi ve açık sözlü değiller. Bu ne yazık ki çevikliği öldüren, şeker hastalığı gibi çok sinsi bir şey. Çevikliğin temel değer sistemini cesaret, iletişim, geribildirim ve basitlik oluşturuyor. Bunların olmadığı yerde çevik olunması imkansız.
Kimsenin etlisine, sütlüsüne karışmamak çevik süreci sabote etmek gibi bir şeydir. Herkes açık sözlü olma cesaretine sahip olmayabilir. Ama bunun için gerekli ortam oluştuğunda açık sözlü olmamak için de bir sebep yoktur. Bir retrospektive seansında kimseyi suçlamadan ve küçük düşürmeden yanlış giden şeyler üzerinde konuşulabilir. Fikir birliği sağladıktan sonra yolunda gitmeyen şeyleri tekrar rayına sokmak zor değildir. Burada önemli olan samimi olmak ve yanlış giden şeyleri açık sözlülükle dile getirmektir.
Yazılım bir ekip işidir. Bireyin başarısı takımın başarısıyla ya da başarısızlığıyla doğrudan orantılıdır. Tüm takım aynı bot içinde oturduğuna göre, botun ilerleyebilmesi için herkesin aynı şevk ile kürek çekmesi gerekir. “Bot su alıyor, ama bana ne“, “bazı arkadaşlar kürek çekmiyor, benim derdim değil“, “bazı arkadaşlar kürek çekme tekniğine tam hakim değiller, kim uğraşacak şimdi onlarla” gibi düsüncelere sahip olmak botu hedefine ulaştırmaz.
Samimiyet ve açık sözlülük programcının takım içindeki saygınlığını artırır. Bunun tersi durumunda halka en zayıf yerinden kopacaktır. O en zayıf nokta samimi ve açık sözlü olmayan programcının kendisidir. Bunu herkes bilmesede kendisi çok iyi bilir.
EOF (End Of Fun)
Özcan Acar
Yazılım Hakkında Genel Düşünceler kategorisinden son yazılar
- Sekiz Milyar Değişik İşletim Sistemi - July 23rd, 2022
- Gitflow ve Verdiği Zararlar - October 8th, 2021
- Çevik Süreçler Neden Dikiş Tutturamadı - February 14th, 2020
- Bilginin Evrimi - October 29th, 2019
- Yazılım Dünyasının Hızlı Çözüm Üretmek İle Olan İmtihanı - October 4th, 2019
- Yazılım Camiasından Son Gelişmeler ve Gidişat - April 30th, 2019
- Alan Borcu (Domain Debt) - January 29th, 2019
- Neden Debug Yapmak Yazılımın En Kötü Alışkanlıklarından Birisidir - March 20th, 2018
- Yeni Teknolojileri Öğrenme Konusunda Nasıl Bir Yol Haritası Oluşturmalıyım? - August 4th, 2017
- Neden Programcılık Harici İşlerle Uğraşmak Daha İyi Bir Programcı Olmayı Sağlar - June 4th, 2017
Pingback: Lemi Orhan Ergin ve Özcan Acar’dan iki güzel yazı (yazılımcılar için) | lafefeleri.com