Göz Boyamaca

Size herhangi bir şey satmak için kapınıza gelen bir satış temsilcisine ne gözle bakarsınız? Ben bu durumla karşılaşınca, beynimde otomatik olarak şahsı başımdan savma rutinleri devreye giriyor. Birilerinin benim üstüme bu şekilde gelerek bana bir şey satması imkansız. Bu inisiyatifin benden kaynaklanması lazım.

Yazılım sektöründe de durum anlaşılan farklı değil. Birileri biz yazılımcılara devamlı bir takım, ne işe yaradıkları belirsiz sertifikalar satmaya çalışıyor. Tek dertleri para kazanmak. Kullandıkları ve insanları en çok etkileyen argümanları ise yazılım kalitesini artırmak ve eleman yetiştirmek için çaba sarfediyor oluşları. Yesinler! Ben bunu ispatlayan ne bir araştırma ne de bir rapor gördüm.

Bir gün içinde alınan sertifikalar var. Artık para basma makinasının sesi o kadar yükselmiş ki utanıp, sıkılıp, hadi daha fazla dikkat çekmeden para basmaya devam edelim ama sertifikayı vermeden önce çakma bir imtihanla sertifikanın alınmasını zormuş gibi gösterelim diyenler ve bunu uygulayanlar var. Daha önce herkese para karşılığında dağıttıkları sertifikaları şimdilerde dandik bir imtihanla vermeye devam ediyorlar. Ne kadar büyük bir gelişme! Artık yazılım sektörü bu sertifikalarla iş başına gelen yazımcıların meydana getirdikleri yazılım kalitesinde boğulup gidecek. Bu sertifika satıcıları bana cennetten tapu satanları hatırlatıyor. Bir gün içinde sertifika almış ve karşıma geçip bana çevik süreçlerin nasıl işlediğini anlatmaya çalışan birisini ben ciddiye almıyorum.

Peki yazılımcılar neden böyle şeylere aldanıp, zor kazandıkları paralarını pencereden dışarı atıyorlar? Ha ben gidip bir günlük bir eğitim almışım, akabinde bir test ile bana sertifika verilmiş, ha bu adamlar benim kapıma gelmişler ve sertifikayı bana kapıda satmışlar. İkisi de aynı şey değil mi? Neden bunlara aldanıyor insan?

Devir ne yazık ki göz boyama devri. İş görüşmelerinde sertifikasyona gereğinden çok fazla önem veriliyor. İşveren eğer bu programcı A, B, C sertifikalarına sahipse, iyi bir programcı olmalı diye düşünüyor. Ne kadar yanlış! Bu sadece programcının bir yolunu bulup, sertifikayı aldığını gösterir. Ne kadar iyi bir programcı olduğunu göstermez.

Çok gezen mi çok bilir, çok okuyan mı? Çok sertifika sahibi mi çok bilir, çok pratik yapan bir programcı mı?

Bir programcıyı iş başına getirme kriteri sahip olduğu sertifika kolleksiyonun genişliği olmamalı. Bu sertifikalar programcının sahasında ne kadar iyi olduğunun göstergesi olamaz. Bir programcının iyi olup olmadığını anlamak için, onunla bir gün boyunca çalışıp, hangi yeteneklere ve bilgi seviyesine sahip olduğunu anlamak zor değil. Buna alternatif olarak işveren programcının eski çalışma arkadaşlarından referans getirmesi isteyebilir. Eski patronundan referans demedim, eski mesai arkadaşlarından dedim. Programcılar birbirlerini tanır, karşılıklı yetenek, beceri ve bilgi seviyelerini tartabilirler. Hiçbir programcı, iyi bir seviyede olmayan bir programcı için iyi bir programcı diyerek, kendi itibarını zedelemek istemez. Bu yüzden programcının eski mesai arkadaşları her zaman onun hakkında bilgi edinmek için kullanılabilecek güvenli bir kaynaktır.

Bizim yazılımcı olarak bu sertifika sövüşlemesine gelmeden, kendimizi yazılımcı olarak nasıl geliştirebiliriz sorusuna cevap aramamız gerekir. Eğer programcı mutlaka bir sertifika sahibi olmak istiyorsa, o sertifikayı edinsin. Ama kendisi için yapsın, etrafta A,B,C sertifikalarım var diyerek, böbürlenmek için ya da daha kolay iş bulurum düşüncesiyle değil.

Ambalajın güzelliğine aldanmayalım. Ambalajın içinden ne çıktığı önemli. Sertifikaların çok büyük bir kısmı güzel ambalajdan başka bir şey değil. Bunu Oracle Certified Master, Java EE Enterprise Architect (SCEA 5) sertifikası sahibi olarak söylüyorum.

EOF (End Of Fun)
Özcan Acar

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

9 Comments

  • bayram ucuncu

    15 Ağustos 2012

    Çin malı gibi sayısı fazla, işlevi olmayan kodculardan bahsediyorsunuz dimi :) aaah ah diyorum işte abicim. Bazen bu işi piirinden öğrendiğime pişman oluyorum. C# dilini işin babası Anders Hejlsberg den, TDD konusunu Kent Beck, Refactoring ve Clen Code konularını Robert Martin den, MVC, Servisler …. uzedıkça uzar.
    Bu adamlardan öğrendiklerimin karşılığını piyasada kimsede göremeyince bu ülkede kod yazdığıma pişman oluyorum üstad. Neme lazımdı ki diyorum, düz salak saçma kodlarla devam etseydim günü kurtarsaydım. Neme lazımdı ki idealist olmak. Bu üstadların dilini öğrenmeye ne gerek vardı ki diyourm. Çünkü öğrendiklerimi uygulayabileceğim alan yok.
    Türkiyede dünyanın ücra köşesindeki bir milletin dilini öğrendiğimi zannediyorum kimseyle iletişim kuramadıkça.
    Bir seminere katılıyorum, seminerde anlatanlar Agile şöyle Scrum böyle TDD gerekli… Soru cevapta bunları uyguluyor musunuz harfiyen dediğimde cevap dolaylı yoldan “Hayır”.
    Acaba yanlış yerde miyim? :)

  • Özcan Acar

    15 Ağustos 2012

    Siz dogru yerdesiniz de, digerleri dogru yerde degil ;-)
    Degisecek, yakindir….

  • Mimar Aslan

    16 Ağustos 2012

    Diplomayı ve sertifikayı işin zirvesi gibi görmemek lazım. Hal bu ki cennete girmeden önce yenecek birçok meyveler var. :) Son cümle nakavt cümlesi olmuş! :) Tespitler 10 numara. Yüreğinize sağlık hocam.

  • Hasan

    17 Ağustos 2012

    Güzel bir yazı olmuş. “Cennetten tapu satanlar” yakıştırması da ilginçti :) Göz boyamak için edinilen sertifikalar değil de, yazılımcının belli bir seviyeye (SCEA vs.) ait konuları çalışarak sertifikalar edinmesi kendi kendini ödüllendirmek gibi bence.

  • Özcan Acar

    17 Ağustos 2012

    evet, güzel bir aciklama olmus: “sertifikalar edinmesi kendi kendini ödüllendirmek gibi”

  • Abdulkadir Selcukoglu

    22 Ağustos 2012

    Cok guzel bir yazi olmus. Elinize saglik. Tum duygularimi ifade etmissiniz. Yazinizi blogumda yayinlayicam eyer sizin icin problem olursa kaldirabilirim.
    Tesekkurler.

  • Özcan Acar

    22 Ağustos 2012

    Istedigin sekilde kullanabilrisin :)

  • ozgeahras

    22 Ağustos 2012

    merhabalar;
    yeni mezun bilgisayar mühendisi olarak ben de sertifikasyona yöneldim. evet istiyordum ama yazıyı okuyunca tereddüt ettim. yazılım konusunda kendimi yeterli bulmuyorum ama geliştirmek için sertifika programlarından başka hangi yollar var bilmiyorum. sizce ne yapmalıyım ? özellikle java konusunda..

  • Aylin

    04 Nisan 2014

    Çok güzel bir yazı olmuş. Çalıştığım şirketin isteği üzerine Java sertifika sınavını araştırmaya başladım. Aynen belirttiğiniz gibi kaliteyi arttırmak amacıyla tüm çalışanların sertifika alması hedefleniyor. Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum ve daha üniversitenin son senesinde sırf göz boyamak için hiç bir şey bilmeden sertifikaya yönelen çok fazla arkadaşım oldu. 4 sene boyunca hiç bir temel ya da ileri seviye dersi gerçekten öğrenip geçmemiş sadece kopya ile kıl payı notlarla çabalamadan geçen insanların eyvah ben bir şey bilmiyorum bari sertifika alayım diye düşündüğüne şahit oldum. O zamanlar (2010-2011) yeni yeni artan sertifika eğitimi veren şirketlerin de reklamları sonucu bir çok kişi gerçekten öğrenmek yerine kurslara para verip göstermelik hatta çoğu zaman soruların cevapları dahi önceden verilmiş sınavlarla sertifika aldılar.
    Bence sertifika olması önemlidir ama sadece sertifikanın pratik bilgi ve tecrübe olmadan yeterli sayılamayacağını düşünüyorum.

Bir cevap yazın