Decorator Tasarım Şablonu

Mevcut bir sınıf hiyerarşisini ya da sınıfın yapısını değiştirmeden, oluşturulan nesnelere yeni özelliklerin eklenme işlemini gerçekleştirmek için Decorator tasarım şablonu kullanılır.

Alt sınıfların oluşturulması yöntemiyle, sınıflara yeni özelliklerin eklenmesi, daha sonra sisteme eklenecek alt sınıflar için değiştirilmesi zor kalıpların oluşmasını beraberinde getirir. Bu durumda, üst sınıflarda tanımlanmış olan bazı özellikler statik ve alt sınıflar için değistirilemez ya da kullanımı engellenemez bir hal alabilir. Kullanıcı sınıflar içinde bu sorun teşkil edebilir, çünkü kendi istekleri doğrultusunda bir nesnenin ne zaman ve nasıl oluşturulması gerektiğini yönlendiremeyebilirler.

Nesnelere, sahip oldukları sınıfların yapılarının değistirilmeden yeni özelliklerin eklenmesini sağlayan Decorator tasarım şablonu ile, istenilen özelliklerin ekleneceği nesne başka bir nesne içine gömülür. Yeni özellik eklenen nesneyi içine alan nesneye dekoratör ismi verilir. Dekoratör nesnesi ile yeni özellik eklenen nesne aynı üst sınfa dahil olduklarından, birbirleriyle değiştirilebilir haldedirler. Bu özellikten dolayı kullanıcı sınıf, dekoratör sınıf ile dekoratör nesne bünyesinde bulunan diğer nesne arasında ayrım yapmaz. Nesneler arası ilişkiye aşagıda ye ralan Uml diagramında görüyoruz.

Bu yazıyı PDF olarak edinebilirsiniz.

  Decorator Tasarım Şablonu (46,6 KiB, 9.855 yükleme)


EOF (End of Fun)
Özcan Acar



Tasarım Şablonları (Design Patterns) kategorisinden son yazılar

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

2 Comments

  • arif

    03 Ağustos 2010

    Ellerinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş.

  • İsmail

    06 Temmuz 2015

    Çok teşekkürler. Gerçekten faydalı…

Bir cevap yazın