Web Framework Gökyüzünde Yeni Bir Yıldız: Wicket!

Web tabanlı programlar oluşturmak için kullanabileceğimiz Java tabanlı birçok web framework bulunmaktadır. Bunlardan en popüler olanları:

  • Struts
  • JSF (Java Server Faces)
  • Spring MVC
  • WebWork

İsmi geçen frameworkler ile çalışma fırsatı buldum. MVC (Model View Controller) tasarım şablonu kullanılarak oluşturulan bu frameworkler (JSF harici – JSF’in komponent modeli mevcuttur),  kurumsal web projeleri için gerekli tüm özeliklere sahiptirler.

Bu yazımda web frameworkleri arasında bir kıyaslama yer almayacak. Sizlere bu yazımda Wicket ismini taşıyan ve Apache Software Foundation bünyesinde geliştirilen bir web frameworkü tanıtmak istiyorum. Doğal olarak Struts, JSF ya da Spring MVC zaten işimizi görüyor, yeni bir web frameworke ne gerek var diyenler olacaktır. Uzun bir süredir ismi geçen web frameworkleri ile değişik projeler yapıyorum. Ama ne yazık ki düşündüğüm web programlama tarzını bu frameworkler ile oluşturmam mümkün olmadı. Nasıl bir model düşündüğümü sizlere aktarmak istiyorum. Bu aynı zamanda nasıl Wicket’i keşfettiğimin ve kullanmamın açıklamasıdır.

Bu yazıyı PDF olarak edinebilirsiniz.

  Web Framework Gökyüzünde Yeni Bir Yıldız: Wicket! (805,8 KiB, 25.278 yükleme)



Open Source kategorisinden son yazılar

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

2 Comments

Bir cevap yazın